Drone’s met camera

Drone’s met een ingebouwde HD camera worden steeds toegankelijker. De vrijheid die een drone kan bieden voor flyby shots is ongeëvenaard. Bovendien wordt het besturen van en filmen met een drone steeds eenvoudiger.

Automatische systemen

Normaal gesproken zijn er voor het perfecte shot met een drone minimaal twee personen nodig. Eén voor het vliegen en de ander voor het filmen. Met de doorontwikkeling van automatische systemen is dit steeds minder het geval. Zo hebben sommige drones van het bekende merk DJI bijvoorbeeld systemen als:

  • ‘Course lock’: Drone vliegt door op eerde koers maar kan onafhankelijk draaien voor het perfecte flyby shot.
  • ‘Point of interest’: Drone vliegt rondjes rondom een punt op de kaart en blijft hierbij continu met de neus in diezelfde richting. Met een handomdraai zijn daarmee fraaie pan shots te maken.
  • ‘Follow me’
  • ‘Waypoints’: Tussen vooraf ingestelde punten heen en weer vliegen.

Met bovenstaande hulp middelen kan met slechts één persoon volledige film vrijheid worden verkregen. Immers de besturing kan op de automatische piloot waardoor met volledige aandacht de camera kan worden bediend.

Zie ook: dji.com/product/intelligent-flight-modes

Anti botsing detectie (collision avoidance)

Daarnaast is de belangrijkste ontwikkeling in het eenvoudiger maken van filmbeelden met drones de opkomst van anti-botsing systemen. Zo wordt de besturing immers veel minder risicovol en ook wordt het mogelijk om in allerlei ontgunstige omgevingen te filmen. Denk aan natuur, kleine ruimtes, collega-drones maar ook bijvoorbeeld bij vliegen met wind.

Denk bij de aanschaf van een drone met camera ook aan

  • De framerate van de videocamera voor het maken van slomo-shots.

Populaire drone’s met HD camera

4K camera met 60fps

4K camera 30fps

2.7K camera 30fps

Budget modellen

Zie ook